talerz z pierogami ruskimi z okrasą
Gotowanie

Pierogi ruskie – przepis, który wyjdzie każdemu!

Sprężyste ciasto, ziemniaczano-serowy farsz, okrasa z cebulką – to kluczowe elementy idealnych pierogów ruskich. Poniżej krok po kroku przeprowadzimy Cię przez nasz przepis na pierogi ruskie. Wyjdą pyszne, nawet jeśli robisz je po raz pierwszy!

Po pierwsze: idealny przepis na ruskie pierogi

Do przygotowania delikatnego i sprężystego ciasta na pierogi potrzebujesz:

  • 3 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 400 ml mocno ciepłej, a nawet wrzącej wody
  • 2,5 łyżek oleju
  • 2 żółtka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania ciasta na pierogi:

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Do wody dodaj sól i olej, wlej mieszankę do mąki i całość wymieszaj.
  3. Poczekaj chwilę, aż mąka się zaparzy.
  4. Najsłynniejsza polska restauratorka do swojego ciasta na pierogi dodaje także 2 żółtka. Jeśli akurat masz je w lodówce, dodaj je do ciasta na tym etapie.
  5. Zagnieć gładkie ciasto.

Pamiętaj, aby gotowe ciasto odstawić na około 30 minut. W tym czasie zajmij się farszem.

Po drugie: farsz ma znaczenie!

Do przygotowania smacznego farszu na pierogi potrzebujesz:

  • 500 g twarogu
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania farszu na pierogi:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedź, wrzuć z powrotem do garnka i utłucz na gładką masę, jak puree.
  2. Twaróg pokrusz, rozgnieć widelcem i wrzuć do ugotowanych ziemniaków.
  3. Dopraw mieszankę solą i pieprzem.
  4. Cebule pokrój w kostkę. Połowę cebuli usmaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj ją do ziemniaków i twarogu. Całość wymieszaj.
  5. Drugą połowę cebuli podsmaż z dodatkiem soli na oleju i odstaw – okrasisz nią gotowe pierogi przed podaniem.

Farsz przełóż do miski, w następnym kroku wypełnisz nim pierogi.

Po trzecie: wałkowanie i lepienie

Minęło pół godziny, więc czas wrócić do odstawionego wcześniej ciasta. Podziel je na 4 części i zacznij wałkować pierwszą z nich. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, dodaj nieco mąki (nie przesadź z ilością). Rozwałkowane ciasto na pierogi powinno mieć ok. 3 mm grubości

Połóż szklankę dnem do góry na rozwałkowanym cieście. Górną krawędzią szklanki wykrawaj kółka na całej powierzchni ciasta. Pozostałość ciasta połącz z jego nierozwałkowaną jeszcze częścią.

Teraz nadszedł czas na lepienie pierogów. Weź każde kółko z ciasta w dłonie i za pomocą łyżeczki połóż na jego środku farsz. Ilość farszu zależy od wielkości wyciętych kółek, a także Twoich preferencji – niektórzy lubią więcej farszu, inni wolą w pierogach bardziej czuć ciasto.

Zamknij pieroga, składając ciasto na pół, łącząc ze sobą brzegi ciasta. Uważaj, aby ciasto nie uszkodziło się, a także aby farsz nie dostał się w sklejane brzegi. Jeśli tak się stanie, pierogi mogą się zniszczyć podczas gotowania, farsz wypłynie do garnka i ubrudzi pozostałe pierogi.

Powtarzaj etapy rozwałkowywania ciasta i lepienia pierogów do momentu, kiedy wykorzystasz całe ciasto. Gotowe pierogi układaj na posypanymi mąką stolnicy lub blacie. Pierogi układaj osobno, aby się ze sobą nie skleiły.

Po czwarte: gotujemy pierogi ruskie

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej pierogi (nie wszystkie, ale pierwszą partię, czyli około kilkunastu sztuk).

Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj pierogi do czasu, aż wypłyną na powierzchnię wody. Gotuj jeszcze przez około 2 minuty.

Wyłów pierogi łyżką cedzakową i delikatnie układaj na talerzach. Daj pierogom nieco przestrzeni, aby się nie skleiły.

Ugotowane pierogi okraś przygotowaną wcześniej podsmażoną cebulką. Najlepsze pierogi ruskie gotowe!

FAQ: 3 ważne pytania o przepis na pierogi ruskie

Jaka mąka jest najlepsza na pierogi?

Na pierogi odpowiednia jest mąka pszenna typu 450, 500 lub 650. Wg wielu miłośników pierogów ruskich najlepsze przepisy używają białej i drobnej mąki pszennej poznańskiej typu 500. Ciasto z niej jest delikatne i sprężyste.

Z jakiego twarogu zrobić pierogi ruskie?

Farsz na pierogi ruskie najlepiej zrobić z twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego jednokrotnie.

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na pierogi ruskie?

Na pierogi najlepiej nadają się ziemniaki typu B, czyli tzw. ziemniaki użytkowe. To ziemniaki, które gotujesz jako dodatek do standardowego obiadu. W mniejszych sklepach możesz zapytać sprzedawcę o typ ziemniaków, a w większych supermarketach, typ ziemniaków powinien być wskazany na opakowaniu.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *